4 daagse busreis Berlijn

PV Zuyderland Heerlen

Donderdag 3 t/m zondag 6 oktober 2024

Dag 1 - Heenreis en checkpoint A 

6:00 uur         Heerlen

 

In de bus is een bar met warme n koude dranken, tegen contante betaling aan uw chauffeur. Onderweg

maken we een pauzestop i.v.m. de rijdtijdenwet. 


 1 stop zal zijn bij toenmalige DDR-grensovergang Helmstedt-Marienborn, bekend als checkpoint A (alpha). Tegenwoordig is dit een “gedenkstatte”. Tijdens de deling van Duitsland was dit de grootste en belangrijkste overgang in de Duits-Duitse grens: alle wegverkeer van en naar de (toen) enclave Berlijn en landen als Polen en Tsjechoslowakije ging via deze grenspost.

 

In 1945 werd op de grens tussen de Britse en de Sovjet-bezettingszone de eerste controlepost gebouwd om het verkeer tussen Hannover en Berlijn te kunnen controleren. Door de Sovjets werd gesproken van de grenspost Helmstedt-Marienborn, door de geallieerden - die de DDR immers niet als staat erkenden - werd de controlepost Checkpoint Alpha genoemd. De grenspost waar je Berlijn binnenkwam (en nog steeds komt: bij Dreilinden) werd Checkpoint Bravo gedoopt en de controlepost in de Berlijnse Friedrichstraße werd logischerwijs Checkpoint Charlie. 

Dag 2 I Berlijn

 08:00 uur         Ontbijtbuffet in het hotel
 10:00 uur         De Nederlands sprekende gids staat voor u klaar bij de receptie om een 3 uur durende
                          bustour met u te maken door Oost en West Berlijn.

Berlijn is een grote en uitgestrekte stad. Als je maar een paar dagen in Berlijn bent en toch de meeste bezienswaardigheden wilt zien én wat meer te weten wilt komen over de stad, is deze tocht een goed idee.  U ziet o.a.: Ku.damm / Gedächtniskirche / KaDeWe (Kaufhaus des Westens)/ Tiergarten / Checkpoint Charlie / Martin-Gropius-Museum / Berlijnse Muur / Holocaust Monument / Reichstag / Siegessäule / Gendarmenmarkt


Na de tour is de rest van de dag ter vrije besteding.

U kunt ook met uw chauffeur mee die u naar het startpunt van de boottocht brengt.
 
Berlijn vanaf een schip ervaren is een mooie en effectieve manier om de hoofdstad van Duitsland te leren kennen. Niet alleen liggen de historische wortels van Berlijn aan het water, ook vandaag de dag valt de omgeving rond de historische stadskern niet weg te denken uit het leven van de Berlijners. Niets ligt meer voor de hand dan Berlijn vanaf het water bekijken. Aan boord van een schip leer je Berlijn pas goed kennen. Niet alleen het geografische centrum, maar óók de historische binnenstad van Berlijn ligt aan het water. Een boottocht is daarom de meest natuurlijke manier om de stad te leren kennen.

Na de boottocht hebt u de dag ter vrije besteding.

Dag 3 - Hohenschonhausen

Na het ontbijt rijden we vervolgens naar Hohenschonhausen waar we rondleiding krijgen.


Gedenkstätte Hohenschönhausen

Er zijn zoveel herdenkingsplaatsen in Berlijn die herinneren aan de geschiedenis maar de herdenkingsplaats van Hohenschönhausen is er eentje die je absoluut eens gezien moet hebben. Het terrein trekt je uit je normale besef van leven en je wordt even terug in de tijd gezet, met de neus op de feiten van het duistere verleden van Duitsland ten tijde van de Koude Oorlog.

De Gedenkstätte Hohenschönhausen, een voormalige Stasi gevangenis waar duizenden gevangenen hebben gezeten, is een plek waar niets van Ostalgie te bespeuren is. Niets geen nostalgie naar de DDR. Hier werden Oost Duitsers opgesloten omdat ze tegen de DDR waren, of omdat ze enkel die schijn wekten. Jarenlang werden ze opgesloten onder onmenselijke omstandigheden. Nu is het een gedenkplaats voor de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de DDR dictatuur in Duitsland en worden er rondleidingen gegeven door ex-gevangenen.


Na dit bezoek brengt de bus u terug naar het hotel waar de rest van de dag ter vrijebesteding is.

Dag 4 – Potsdam

Zondagochtend na het ontbijt vertrekt de touringcar naar Potsdam waar u nog enige uren vrije tijd geniet. In deze barokstad heb je vrije tijd om Potsdam op eigen gelegenheid te bewonderen. 

Absolute trekpleister van de sfeervolle stad is het schitterende park Sanssouci met indrukwekkende paleizen en bouwwerken. Ook interessant is het ’Holländisches Viertel’. 
Deze wijk van typisch Nederlandse huisjes met trapgevels werd in de 18e eeuw gebouwd om Hollandse immigranten aan te trekken. Ook Potsdam heeft een Brandenburger Tor, een stadspoort uit de 18e eeuw.


De thuisreis begint om 15.00u. Onderweg maken we een stop voor gezamenlijk diner (incl).

Geplande thuiskomst rond 23.30u.

Hotel H2 Alexanderplatz

 

Dit moderne hotel ligt in het hart van Berlijn, op slechts 3 minuten lopen van de Alexanderplatz en de iconische tv-toren. H2 Hotel Berlin-Alexanderplatz biedt geluiddichte kamers met gratis WiFi en een innovatief design. 

H2 Hotel Berlin-Alexanderplatz heeft licht ingerichte kamers met een flatscreen-tv en airconditioning. De eigen badkamers zijn voorzien van vloerverwarming en een regenwouddouche. 

Het nabijgelegen Alexanderplatz biedt goede trein-, metro- en tramverbindingen in Berlijn. Er zijn directe treinen naar de luchthaven Berlijn Brandenburg. 

Het hotel bevindt zich op korte afstand van vele culturele bezienswaardigheden hier in de centrale wijk Mitte in Berlijn. H2 Hotel Berlin-Alexanderplatz ligt dicht bij veel winkels en restaurants, en op slechts 15 minuten lopen van het UNESCO Museumeiland en de historische boulevard Unter den Linden. 

Er zijn fietsen te huur voor het verkennen van de omgeving. De medewerkers bij de excursiebalie helpen jou graag met het plannen van jouw verblijf in Berlijn. 

De H2 Hub is een bistro, een winkel en een loungeruimte. Hier kunt u terecht voor internationale gerechten en Berlijnse specialiteiten.

Reisdetails

Reissom per persoon

€ 300,00 - lid personeelsvereniging Zuyderland Heerlen
€ 375,00 - introducee van lid / niet -lid
€  120,00 - 1-persoonkamertoeslag
 

In bovenstaande reissom is de eventuele korting van uw personeelsvereniging reeds verwerkt.
Reissom is gebaseerd op verblijf op een 2-persoonskamer met 2 personen.
 

Datum

donderdag 3 t/m zondag 6 oktober 2024

Opstapplaats/tijd

6:00 uur - (10 minuten eerder aanwezig)
Henri Dunantlaan Heerlen / bushalte ziekenhuis

Inclusief/exclusief

Inclusief:

 • Vervoer per luxe touringcar met ervaren chauffeur, bar en toilet – COMFORT CLASS
 • 3 nachten verblijf in genoemd hotel met ontbijt
 • Bustour Oost & West Berlijn o.l.v. Nederlands sprekende gids
 • Bezoek en rondleiding Stasigevangenis
 • Diner tijdens de thuisreis
 • Toeristenbelasting
 • SGR € 5 p.p.
 • Calamiteitenfonds / reserveringskosten 

 

Wat niet bij de reissom in zit:

 • Boottocht € 23,50 p.p. / 2 uur
 • Dranken tijdens diner dag 4
 • Reisverzekering, u kunt dit per persoon opgeven 
 • Annuleringverzekering, u kunt dit per persoon opgeven 
 • Alle niet bovenstaand genoemde 
 • Eigen uitgaven, te denken aan lunches, entreegelden, fooien etc. 

Wat ook heel belangrijk is

Heeft u nog vragen? Vermeld deze dan onderstaand in het contactformulier of u belt/stuurt een email.


Na reservering ontvangt u per mail een officiële boekingsbevestiging, waarna u pas de betaling voldoet.

Deze reis wordt uitgevoerd met de huidige reis-regelementen in acht genomen. Voor meer informatie verwijzen wij u oa. naar websites als:
www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen


Volgeboekt

Helaas is deze reis volgeboekt. U kunt zich vrijblijvend op de wachtlijst plaatsen via onderstaande button

The Travel Club Ellen Beers - contactformulier

Boeken kan niet via het contactformulier. U kunt wel het formulier insturen als u een vraag of opmerking heeft. Vergeet dan niet te vermelden waar het over gaat.

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.